Så behandlar du skinnet för längre hållbarhet

Så behandlar du skinnet för längre hållbarhet

Skinn eller läder är i sanning ett äkta naturmaterial och därför så behöver det tas om hand på ett bra sätt för att kunna ha en längre hållbarhet. Läder är ett material som blir vackrare med åren, om det har tagits om hand på rätt sätt förstås. Du bör rengöra lädret regelbundet, minst en gång om året. Om ditt nappaskinn och läder har blivit smutsigt så kan det bli rent med hjälp av sadeltvål eller galltvål tillsammans med lite vatten.

Lädervård

När du ska använda sadeltvål eller galltvål ska du gnida in tvålen med en blöt duk eller trasa och sedan så rengör du som vanligt. Efteråt torkar du rent med en fuktig trasa. Det är väldigt viktigt att du efter rengöringen återfuktar skinnet med läderfett. Det går inte upprepa för många gånger, att vikten av återfuktande är avgörande för dina lädervarors livslängd.

Infettning

Läderfett måste gnidas in på en ren yta. Du tar en trasa som inte luddar och lägger på fettet på lädret. Sedan låter du det sjunka in i lädret under några timmar. Efter de timmarna torkar du av överflödigt fett med en annan trasa än den som du använde för att smörja in fettet med. Med fördel kan man använda ett läderfett som är tillverkat av ingredienser från växtriket som exempelvis bivax och impregnerande växtsaft. Läderfett kan användas på möbler, sadlar, bilklädsel, kläder, skor och väskor.

Läderolja

Det finns också läderolja och den brukar finnas i två varianter, naturell och svartolja. Oljan med färg är väldigt bra när du har en lädervara som är så torr att färgen har försvunnit något. PH-värdet på oljan ligger nära värdet i lädret och mjukgör därför lädret och förlänger dess livslängd. Läderoljan kan vara lite svårare att lägga på i jämförelse med fettet, och bör undvika att komma i kontakt med tygfoder till exempel men oljan är bra då man behöver smörja in större ytor. I vissa situationer är det en klar fördel.

Tips

Försök undvika att ha dina skinn- och läderprodukter i direkt solljus då det både bleker och torkar ut lädret. Tänk på underhåll och läderrengöring en gång om året och att återfukta efteråt med antingen läderfett eller läderolja. Om du har fått en fläck så kan du använda sadeltvål eller galltvål som är skonsamt mot lädret. Undvik att gnida in fläcken ytterligare och använd inte rengöringslösningar eller till exempel skurmedel på fläcken.

Lite extra tips om skor

  • Dina nya skor ska användas försiktigt. Ha dem bara ett par timmar första gången så hinner de börja forma sig efter dina fötter och sedan låter du skorna vila.
  • Ha helst inte samma par skor två dagar i rad. En människa svettas mer än vad man tror och skorna behöver tid på sig för att torka ut ordentligt. Du kan använda skoblock, gärna av cederträ, då de håller skornas form och tar bort fukt.
  • När du tar på dig skorna ska du använda ett skohorn. Om du trycker ner foten i skon kan bakkappan förstöras.
  • Dina skosnören bör vara ordentligt lossade när du tar av och på skorna. Då minskar du slitaget på skorna.
  • Om nu dina skor har blivit riktigt blöta så stoppar du papper i dem och låter dem torka i rumstemperatur. Och sedan använder du skoblocken för att behålla formen.
  • Om en sko har en lädersula ska du inte gå långa sträckor på våta underlag. Då slits lädret fortare.
  • Rengör, smörj in och impregnera dina skor regelbundet så håller de längre.

Tänk alltid på att läder/skinn är ett naturmaterial som behöver att tas om hand på rätt sätt.

Läs mer och köp våra läderväskor på Maschio.se. Ta kontakt med oss om du har frågor och vill veta mer om våra produkter. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>