Olika typer av läder

olika typer av läder

Det finns fler typer av läder, eller skinn som man också kan kalla det, än vad man kan tro. Det krävs lite kunskap för att hålla koll på det som finns ute på marknaden och till vilka produkter som råvaran passar bäst till.

Enligt vilka grunder görs indelningen?

Läder är helt enkelt hud som har blivit behandlad för att inte ruttna men som samtidigt behåller sin styrka och spänst, och det görs genom garvning. Garvat läder är slittåligt, formbart och släpper också igenom vattenånga vilket gör det bra i sko- och klädproduktion. Det finns olika benämningar vad det gäller den här typen av råvara som till exempel oxhud, kalvskinn och svinläder och man kan fråga sig varför? Uppdelningen är som följer; större djur lämnar efter sig stora hudar, är det mindre djur så kallas det skinn medan läder är hudar som har garvats och genomgått hela processen för att skapa en råvara som kan användas i att producera lädervaror. Andra saker som kan sägas om dessa benämningar är att hudar är hela skinn från större djur, skinn är tunna medan läder är av tjockare kvalitet.

Andra indelningar

Läder och skinn kan också delas in i anilin, semianilin och täckfärgat läder, och indelningen beror på var hudarna kommer ifrån och hur de har behandlats. Själva hudarna kan komma från både tamdjur som vilddjur men man brukar garva dem på olika sätt.

Mocka

Vi har ju även det som kallas för mocka. Det är insidan på huden, alltså det som ligger mot köttet men som på skor, kläder och väskor visas utåt. Innersidan slipas för att få sin sammetsliknande yta och det är ett material som kräver särskild omvårdnad. På grund av det här begränsas användningsområdena. Internationellt säger man suede som kommer från franskan Gants de Suède, vilket som kuriosa betyder svenska handskar.

Nappa & Nubuck

Nappa är ett annat begrepp som används och i det här fallet talar vi om narvsidan som är ett ord för hudens utsida. Ursprungligen var det en benämning för garvat och färgat fårskinn men även getskinn och kalvskinn. Nuförtiden kan det även innefatta andra typer av skinn. Till skillnad från mocka så är nappa slitstarkt och har en slätare yta. En annan typ av läder som använder sig av narvsidan är Nubuck. Skillnaden till nappa är att nubuck behandlas med en lätt slipning så att det får en matt och mjuk yta.

Spaltläder

Det finns även det som kallas för spaltläder. Hudarna spaltas i två eller tre lager före de garvas. De här spalterna kallas för köttspalt, narvspalt och mittspalt. Den här råvaran finns i många olika kvalitéer och det beror på att den konstgjorda ytan kan framställas på många olika sätt. Det här lädret lackas och täckfärgas. Spaltläder används oftast till billigare varor, men är också det vanligaste lädret.

Anilin, Semianilin & täckfärgat läder

Ofärgat läder kallas naturläder eller råläder. När det kommer till färgat läder så delas det upp i tre klasser och de är anilinfärgat, semianilinfärgat och täckfärgat.

Anilinfärgat

Anilin som namn används fortfarande även om anilinfärger inte är med i processen eftersom de är giftiga. Anilinfärgat läder är det som anses vara av högsta kvalitet. Själva hudarna får inte ha några mönsterändringar eller ärr och det är bara ungefär 5-10 % av alla hudar som kan användas till detta exklusiva läder. Det här lädret behåller sin naturliga yta och det betyder att det åldras med tiden. Om det underhålls på rätt sätt så håller det under lång tid. Nackdelen med det här lädret är att det är känsligt för fläckar och missfärgningar eftersom det inte är ytbehandlat.

Semianilinfärgat

Semianilinfärgat läder får förutom själva infärgningen även en tunn ytbehandling. Det här lädret har fortfarande en exklusiv läderkänsla men tack vare ytbehandlingen så är det tåligare mot fläckar än anilinfärgat läder.

Täckfärgat

Täckfärgat läder är precis som det låter täckt av en heltäckande färgyta som ska dölja fel och skavanker i själva lädret. Det blir därför också lättare att torka av. Det här är den billigaste varianten av de tre som vi har gått igenom här ovan men det har också då förlorat en stor del av sin mjukhet och läderkänsla.

Högkvalitativa produkter använder sig alltså av anilinfärgat läder, och naturligtvis av den sortens läder som faller inom kategorierna mocka och nappa. Det är det som konsumenter ska titta efter när de inhandlar lädervaror som skor och väskor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>