Hur underhåller man en skinnväska för lång hållbarhet?

Hur underhåller man en skinnväska för lång hållbarhet

Har man köpt en fin skinnväska och speciellt när man har lagt ut en större summa pengar på den så vill man naturligtvis att den ska hålla länge. Lädret i din väska är inte helt olik din hud och båda behöver tas om hand på något så när liknande sätt för att må bra. Det går inte att komma ifrån att en välvårdad väska behåller sitt värde. Här ger vi dig lite olika tips om hur du kan förlänga livslängden på dina lädervaror.

Dustbag

Om du har köpt en fin och dyr väska så har du förmodligen fått den i en dustbag. Det kan vara bra att förvara väskan i dustbagen när du inte använder väskan för då skyddar du den mot damm, repor och blekning. Om du vet att du inte ska använda väskan på ett tag kan det vara bra att fylla den ed papper eller bubbelplast. Då behåller väskan sin form.

Smörja & Impregnering

Du bör smörja in och impregnera din väska ett par gånger om året. Om din väska är tillverkad av krokodil- eller ödleskinn så är det extra viktigt med insmörjning och impregnering eftersom de torkar lätt. Gå till en skomakare och köp ett ofärgat fettningsmedel och sedan använder du en trasa som inte luddar och arbetar in fettet i väskan och så avslutar du med en sprayimpregnering.

Lackad Väska

Är det så att du har en eller flera lackade väskor så blir de fina om du smörjer in dem med ovispad grädde. Arbeta in den med en trasa och fettfläckar försvinner samtidigt som väskan får en fin glans.

Kedjor & Spännen

Vad det gäller spännen i guld och metaller så ska du inte använda starka medel för putsa dem därför att då kan du slita bort pläteringen och repa metallen. Istället ska du ta en tandborste och lite diskmedel. Sedan torkar du torrt och rent med en trasa.

Ute i regn

Om du har varit ute i regnet är det viktigt att du torkar av väskan ordentligt. Sedan fyller du den med papper och låter den torka i rumstemperatur. Fukt är en stor bov och bör undvikas så gott det går.

Andra bra tips

Försök undvika att ha väskan i direkt solljus för annars kan väskan ändra färg. Däremot ska den ha visst dagsljus regelbundet. Därför ska du inte förvara dina väskor i mörka garderober eller fuktiga utrymmen under någon längre tid. Då väskor lätt suger åt sig färg ska du skydda dem och lägg aldrig därför en ljus väska i en mörk dustbag. Bläckfläckar kan tas bort med hjälp av ett radergummi och oljefläckar släpper genom att massera in majsstärkelse på fläcken. Skulle din väska av någon anledning få dålig lukt så ställer du en behållare med bakpulver i väskan över natten.

Lägg in väskan på hälsohem

Nu har det till och med kommit hälsohem för väskor där de får skönhetsvård. Barbara Crouthamel är kvinnan bakom den här idén och hon öppnade sitt spa för designerväskor i New York 2006. Det hela började med att en av hennes väninnor fått en färgfläck på en väska från ett par jeans. Barbaras man, Gary Crouthamel, kallades för lädergurun då han restaurerade läder på möbler. Gary och Barbara tog fram en produkt som fungerade och började sedan sälja den på nätet. Det var startskottet på en efterfrågan på produkten, andra produkter och Garys expertis och slutligen ett spa för just designerväskor. Nu finns hennes tjänster av spa-behandling för väskor även i Malaysia, Filippinerna och Dubai.

Se till att din väska mår bra så kommer du att ha den med dig under en lång tid. En välvårdad väska kan verkligen sägas vara värd sin vikt i guld.

Läs mer och köp våra läderväskor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>