Detta måste du tänka på innan du köper en läderväska

Detta måste du tänka på innan du köper en läderväska

Det är inte ovanligt att man köper en läderväska för flera tusen kronor för att sedan upptäcka efter bara 6 månader att lädret börjar spricka, sömmarna går upp eller att ståldetaljerna börjar rosta. För att försäkra dig om att du gör ett bra val av läderväska finns det några saker du måste gå igenom för att försäkra dig om att du får högsta kvalitet.

Vilken typ av läder används?

Oavsett om du köper en läderjacka, skor eller väska så vill du försäkra dig om att det är äkta läder som används. Fint läder som är av bra kvalitet får en fin och attraktiv patina som lädret får genom sitt åldrande. Du ska undvika läderväskor som inte är tillverkade av hela läderbitar utan består av mindre delar. Dessa är ofta tillverkade av överblivna bitar. 

Ett bra sätt att känna igen om det är bra läder som väskan är tillverkad av är genom att känna om det luktar äkta läder. Doften avgör ofta om det är en bra produkt eller av sämre kvalitet.

Hur garvas lädret?

Det finns huvudsakligen två olika sätt som ett läder garvas på och det är kromgarvning och vegetabilisk garvning. Den förstnämnda innehåller en mängd olika kemikalier och brukas användas för industriell användning. Det är en snabb och billig metod men inte särskilt miljövänlig. När det gäller vegetabilisk garvning använder man naturliga material för garvningen vilket inte skadar miljön. 

Ungefär 90% av alla läderprodukter som säljs är garvade genom kromgarvning. Lädret får helt andra egenskaper om man använder vegetabilisk garvning jämfört med kromgarvning. Det håller längre, blir vackrare och luktar och ser bättre ut. Alla väskor från Maschio garvas genom den vegetabiliska garvningsprocessen. Läs mer om Maschio tillverkning.

Var kommer lädret ifrån?

Ett bra sätt att avgöra om det är en bra produkt är att undersöka var läderväskan är tillverkad. Länder som Italien, Frankrike, USA och Storbrittanien är kända för att tillverka bra produkter med råvaror av hög kvalitet. Men du måste vara uppmärksam på produkter där producenten anger ett tillverkningsland. Det sker ofta att företag gör hela väskan i Asien och sedan monterar den i Italien och skriver då “Made in Italy” på väskan.

Metallspännen och metalldetaljer

Innan du köper en läderväska se till att du kollar igenom alla metaldetaljer på väskan för att se till att de håller högsta kvalitet. Spännen, lås och andra metalldetaljer på väskan indikerar vilken kvalitet det är på hantverket.

Användbara länkar:

http://www.ichslta.com
http://www.confindustria.it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>